Aktualności

bg

Ocena ryzyka od szkodników sanitarnych w przemyśle spożywczym

20 maja 2022r. w malowniczo położonym Hotelu Gołębiewskim w Mikołajkach odbyło się kolejne szkolenie zorganizowane przez mrągowską firmę Derpol. Prelekcje były skierowane do pracowników sektora przemysłu spożywczego.Nasza firma kontynuuje cykl szkoleń dla swoich klientów z branży DDD czyli Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji. W środę 5 listopada w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach wykład poprowadził profesor Stanisław Ignatowicz, znany w Polsce i na świecie specjalista entomolog.

Firma DERPOL już od 1991 roku na terenie całego kraju świadczy profesjonalne usługi w zakresie DDD, czyli dezynsekcji, dezynfekcji i deratyzacji. Pracownicy firmy nie tylko regularnie podnoszą swoje kwalifikacje –dzięki zdobytej wiedzy szkolą też innych przedstawicieli gospodarczych. W piątek 20 maja 2022r. w Mikołajkach odbyła się konferencja, której tematem przewodnim była „ocena ryzyka od szkodników sanitarnych w przemyśle spożywczym”.

Cieszymy się, że w tak licznym składzie możemy zorganizować kolejne spotkania po przerwie spowodowanej pandemią. Mam nadzieję, że wszystkie osoby uzyskają odpowiedzi na nurtujące ich pytania – przywitał wszystkich gości przedstawiciel firmy Derpol Paweł Modrzeski. – To trzecie szkolenie dotyczące przemysłu spożywczego i na pewno nie ostatnie.

Zaproszonymi prelegentami byli: czołowy polski entomolog i światowej sławy specjalista w zakresie biologii, szkodliwości i metod zwalczania szkodników rolniczych, ogrodniczych, magazynowych i o znaczeniu sanitarnym prof. zw. dr hab. Stanisław Ignatowicz oraz Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Mrągowie Beata Doraczyńska.

Pierwszy z wykładów dotyczył zagadnienia kultury bezpieczeństwa żywności. – Priorytetem jest zawsze ochrona zdrowia konsumenta, dlatego chciałam szerzej przybliżyć to nowe zagadnienie, chociaż oczywiście każdy zakład pracy musi posiadać kulturę bezpieczeństwa – informuje Beata DoraczyńskaPracuję w sanepidzie od 38 lat, dlatego zawsze chętnie dzielę się swoim doświadczeniem.

Następnym prelegentem był prof. zw. dr hab. Stanisław Ignatowicz, który swoje zainteresowania naukowe koncentruje wokół szkodników, ich funkcjonowania oraz skutecznych metod zwalczania. – Tym razem wygłosiłem wykład o najczęstszych zanieczyszczeniach produktów żywnościowych szkodnikami w zakładach produkcyjnych oraz następujących im konsekwencjom. Dzięki takim spotkaniom uczestnicy mogą uzyskać odpowiednie kwalifikacje by lepiej wykonywać swoją pracę, a muszę krytycznie ocenić, że firma Derpol to czołowa firma specjalizująca w tym obszarze na Warmii i Mazurach.

W szkoleniu uczestniczyli przedstawiciele branży spożywczej z całej Polski. Organizator szkolenia już teraz zapowiada kolejne tego typu konferencje, na której już teraz zapraszamy.