Dezynfekcja, dezynseksja obiektów hodowlanych
Dezynfekcja obory ma kluczowy wpływ na hodowlę i stan zdrowia zwierząt.
Powinna być zatem przeprowadzana regularnie, a najlepszym okresem do jej realizacji jest wiosna lub jesień. Nie powinno mieć znaczenia, w jakim celu hodowca trzyma bydło, czy dla celów mlecznych czy mięsnych. Dezynfekcja jest jednym z ważniejszych czynności przeprowadzanych w zadbanym gospodarstwie, zaraz obok deratyzacji i dezynsekcji. Dezynfekcja obory ma wszechstronny wpływ na bydło, mianowicie na ich zdrowotność, wydajność i ogólną biosferę ferm. Ma na celu wyeliminowanie niepożądanych mikroorganizmów, które mogą przerodzić się w choroby grzybowe lub zakaźne. Regularne dezynfekcje nigdy nie wyeliminują mikroorganizmów do końca, ale pozwolą utrzymać je na niskim poziomie, dzięki czemu nie będą groźne dla zwierząt.
Co najpierw?
Przed dezynfekcją obory musimy zadbać o dokładne jej oczyszczenie i mycie, czyli zabieg sanityzacji. Zabiegi te są zazwyczaj czasochłonne i wymagają dużego nakładu pracy ze strony właściciela farmy, ale od tego zależy dalsza skuteczność właściwego zabiegu, jakim jest dezynfekcja obory. Warto również zadbać o oczyszczenie akcesoriów i narzędzi, jakich używany codziennie przy pielęgnacji bydła, jak np. taczki, widły, łopaty. Należy oczyścić również zakamarki i framugi okien z pajęczyn, kurzu oraz zeskrobać grubsze warstwy brudu. Gdy tzw. mycie na sucho mamy za sobą, można rozpocząć mycie właściwe, tzn. mycie preparatem myjącym (dla lepszej skuteczności można pozostawić go na powierzchniach przez jakiś czas) oraz dokładne spłukiwanie. Zaleca się pozostawienie obory do całkowitego wyschnięcia przed zabiegiem dezynfekcji. Przy użyciu środków należy pamiętać, że powinien on się znaleźć na wszystkich częściach obory, również ścianach i suficie oraz na elementach wyposażenia takich jak żłoby czy poidła (niezbędne jest późniejsze dokładne wypłukanie tych przedmiotów). Należy pamiętać, iż od skuteczności działania preparatów zależy od tego jakiego użyjemy sprzętu. Pomocne będą z pewnością myjki wysokociśnieniowe, które mają funkcję podgrzewania wody, to ułatwi pracę z produktem i sprawi, że zwiększy jego skuteczność.Rodzaje dezynfekcji obory
Najbardziej powszechnie używaną formą dezynfekcji jest chemiczna. Wyróżnia się skutecznością działania oraz szybkością. Substancje zawarte w preparatach do dezynfekcji to głównie:- kwasy (są najlepsze pod względem skuteczności, ale szkodliwie działają na elementy wyposażenia oraz akcesoria wytwarzając korozje i osłabiając je),
- zasady (soda kaustyczna – należy przy niej zachować ostrożność; bądź tlenek wapnia, często używany do bielenia budynków),
- środki chlorotwórcze (wapno chlorowane jest bardzo skuteczne, ale i kłopotliwe, gdyż po jego użyciu należy bardzo dokładnie wywietrzyć pomieszczenie przed wejściem zwierząt lub ludzi)
- preparaty utleniające (nadtlenek wodoru, ozon (zwalcza również wirusy), nadtlenki metali, nadmanganian potasu i nadkwasy organiczne – wszystkie te substancje zwalczają skutecznie bakterie),
- jodofory (potrafią niszczyć bakterie ale i droższe, pleśniaki oraz większość wirusów).