Skórek Zbożowy
To rdzawobrunatny, plamisty szkodnik, pokryty żółtymi włoskami, który mimo niewielkich rozmiarów (1,5-3,0 mm), jest niebezpiecznym szkodnikiem, bo jego larwy całkowicie niszczą ziarno. Dodatkowo są bardzo oporne na głód i w niesprzyjających warunkach mogą przechodzić w diapauzę i trwać w niej nawet do 6 lat.
Szkodniki żerują w ziarnie pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta, ryżu i sorgo, paszy, słomie, sianie, mączce rybnej, a także w nasionach roślin strączkowych, makuchach, serze, orzechach arachidowych, makaronach, nasionach lnu i pomidorów. Szkodniki żerują głównie w wierzchniej warstwie produktów.
Młode larwy preferują materiał rozdrobniony, natomiast w miarę swojego rozwoju stają się szkodnikami pierwotnymi. Ze względu na liczne szczecinki i włoski na ciele larw, które łatwo ulegają odłamaniu, po spożyciu ich przez zwierzęta obserwuje się stany zapalne przewodu pokarmowego, a nawet zadławienia po ich spożyciu wraz z paszą. Dzięki włoskom larwy z łatwością przyczepiają się również do opakowań, produktów, czy ubrań robotników, co ułatwia im rozprzestrzenianie się.