ul.Torowa 4, 11-700 MRĄGOWO
tel./fax (89) 741 88 99,
tel 601 645 988

Gatunek motyli z rodziny omacnicowatych. Przypomina wyglądem mola mieszkającego w szafach, jest szkodnikiem magazynów zbożowych i spożywczych oraz szafek kuchennych.

Osiąga 2,5 cm rozpiętości skrzydeł. Ma białawe skrzydła z ciemnym deseniem, tylna para skrzydeł jest szarawa. Gąsienice mklika mącznego, białe, pokryte krótkimi włoskami, żerują na produktach spożywczych – mąkach, kaszach, makaronach, owocach, orzechach, nawet czekoladzie.

Larwy mklika mącznego potrafią znaleźć się w trudno dostępnych, z pozoru zamkniętych opakowaniach produktów spożywczych, np. w kartonowych pudełkach z saszetkami herbaty. Uwielbiają takie miejsca, gdzie w spokoju dojrzewają i wykluwają się z nich dojrzałe, latające okazy. Objawem występowania w żywności larw mklika jest charakterystyczne rozdrobnienie, a także przyklejanie się tych resztek do ścianek opakowań, jak do nitek sieci pajęczej.

Wytępienie tych szkodników oznacza pozbycie się wszelkiej zainfekowanej żywności, nawet jeśli skończyłoby się to całkowitym opróżnieniem spiżarni.

Jaja składane są bezpośrednio na produkty pokarmowe lub w ich pobliżu, pojedynczo lub w niewielkich grupach. Samica składa średnio 200 jaj w ciągu swojego życia. Rozwój embrionalny trwa 4 dni w temperaturze około 26 stopni Celsjusza.

Współpraca




Polskie Stowarzyszenie Pracowników
Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji

03-310 Warszawa
ul. Staniewicka 18

 

Wszystkie dane udostępniane na stronie są przetwarzane zgodnie z rozporządzeniem UE 2016/679 z dnia 27.04.2016
w sprawie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu takich danych.