Mklik Mączny
Gatunek motyli z rodziny omacnicowatych. Przypomina wyglądem mola mieszkającego w szafach, jest szkodnikiem magazynów zbożowych i spożywczych oraz szafek kuchennych.
Osiąga 2,5 cm rozpiętości skrzydeł. Ma białawe skrzydła z ciemnym deseniem, tylna para skrzydeł jest szarawa. Gąsienice mklika mącznego, białe, pokryte krótkimi włoskami, żerują na produktach spożywczych ? mąkach, kaszach, makaronach, owocach, orzechach, nawet czekoladzie.
Larwy mklika mącznego potrafią znaleźć się w trudno dostępnych, z pozoru zamkniętych opakowaniach produktów spożywczych, np. w kartonowych pudełkach z saszetkami herbaty. Uwielbiają takie miejsca, gdzie w spokoju dojrzewają i wykluwają się z nich dojrzałe, latające okazy. Objawem występowania w żywności larw mklika jest charakterystyczne rozdrobnienie, a także przyklejanie się tych resztek do ścianek opakowań, jak do nitek sieci pajęczej.
Wytępienie tych szkodników oznacza pozbycie się wszelkiej zainfekowanej żywności, nawet jeśli skończyłoby się to całkowitym opróżnieniem spiżarni.
Jaja składane są bezpośrednio na produkty pokarmowe lub w ich pobliżu, pojedynczo lub w niewielkich grupach. Samica składa średnio 200 jaj w ciągu swojego życia. Rozwój embrionalny trwa 4 dni w temperaturze około 26 stopni Celsjusza.