ul.Torowa 4, 11-700 MRĄGOWO
tel./fax (89) 741 88 99,
tel 601 645 988

To rdzawobrunatny, plamisty szkodnik, pokryty żółtymi włoskami, który mimo niewielkich rozmiarów (1,5-3,0 mm), jest niebezpiecznym szkodnikiem, bo jego larwy całkowicie niszczą ziarno. Dodatkowo są bardzo oporne na głód i w niesprzyjających warunkach mogą przechodzić w diapauzę i trwać w niej nawet do 6 lat.

Szkodniki żerują w ziarnie pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta, ryżu i sorgo, paszy, słomie, sianie, mączce rybnej, a także w nasionach roślin strączkowych, makuchach, serze, orzechach arachidowych, makaronach, nasionach lnu i pomidorów. Szkodniki żerują głównie w wierzchniej warstwie produktów.

Młode larwy preferują materiał rozdrobniony, natomiast w miarę swojego rozwoju stają się szkodnikami pierwotnymi. Ze względu na liczne szczecinki i włoski na ciele larw, które łatwo ulegają odłamaniu, po spożyciu ich przez zwierzęta obserwuje się stany zapalne przewodu pokarmowego, a nawet zadławienia po ich spożyciu wraz z paszą. Dzięki włoskom larwy z łatwością przyczepiają się również do opakowań, produktów, czy ubrań robotników, co ułatwia im rozprzestrzenianie się.

Współpraca




Polskie Stowarzyszenie Pracowników
Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji

03-310 Warszawa
ul. Staniewicka 18

 

Wszystkie dane udostępniane na stronie są przetwarzane zgodnie z rozporządzeniem UE 2016/679 z dnia 27.04.2016
w sprawie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu takich danych.